Алматыда азық-түлік қауіпсіздігі мәселелері талқыланды
05.12.2019

Алматы қаласында азық-түлік қауіпсіздігі инспекторларын «Тәуекелге негізделген инспекцияның заманауи әдістері. GHP, GMP және HACCP» TP-9274 «Орталық Азия өңірлік экономикалық ынтымақтастығына мүше елдердегі ауыл шаруашылығы өнімдерінің құндық тізбегіндегі халықаралық азық-түлік қауіпсіздігі стандарттарын күшейту» жобасы аясында Азия даму банкі қаржыландыратын, жобаның ұлттық маманы Гүлнар Суранчиеваның ұйымдастыруымен . 

5.JPG

Тренингті халықаралық сарапшы Фред Менс интерактивті оқыту форматында өткізді. Бұл тренингке әртүрлі мемлекеттік органдар мен ұйымдардың, жоғары оқу орындарының қатысушылары, азық-түлік жеткізу тізбегі бойынша азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етумен тікелей байланысты бизнес-қауымдастықтардың өкілдері және кәсіпкерлер қатысты, олардың әрқайсысы өз көзқарастарымен бөлісуге және презентациялар жасауға мүмкіндік алды. 

Ұлттық сараптама орталығының мамандары азық-түлік объектілерін тексеру кезінде тәуекелге негізделген тәсілді оқыту, сондай-ақ жақсы тәжірибе мен ХАССП қолдану бойынша презентациялар жасады. Сәуле Шарипова тәуекелдерді бағалауға негізделген бақылау жүйелерімен салыстырғанда статистикалық талдау негізінде соңғы өнімді зертханалық бақылаудың тиімділігін бағалайтын презентация жасады. Дәстүрлі түрде азық-түлік өндірушілері мен бақылаушы органдар өндірістік жағдайларды мерзімді тексеруге және соңғы өнімдердің кездейсоқ сынамаларына тәуелді болды. Дегенмен, бұл тәсілдің тиімділігі аз, себебі ол алдын алу шараларын жүргізуге және өндірістің бастапқы кезеңдерінде сәйкес келмейтін өнімдерді анықтауға мүмкіндік бермейді.  

       3.JPG

Жыл сайын Қазақстан Республикасында тамақтан улану және тамақтандыру объектілерінің қызметіне байланысты жіті ішек ауруларының ошақтары тіркеледі. Азық-түлік объектілерінде үздік өндірістік және гигиеналық тәжірибелерді және HACCP қағидаттарын енгізу қауіптердің алдын алу және шикізат көздерінен дайын өнімге дейінгі бақылауды қолдану арқылы азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етеді.

Джусиева Жанат өндірісті басқару және қауіпсіз өнімдерді шығаруды қамтамасыз етудің технологиялық тәсілін қамтамасыз етудің тиімді құралы ретінде қызмет ететін азық-түлік кәсіпорындарында үздік өндіріс (GMP) және гигиеналық (GHP) тәжірибелерін енгізуге тоқталды. Сондай-ақ ол GMP жүйесінің өндірушінің оң имиджін құрудағы, сапаны бақылау шығындары мен сәйкес келмейтін өнімдерді жою шығындарын азайтудағы рөлін атап өтті.

RASFF порталында (жедел әрекет ету жүйесі) ұсынылған ақпаратқа сәйкес, ол қауіпті азық-түлік өнімдерін тәркілеу және кері қайтарып алуға қатысты халықаралық тәжірибеден мысалдар келтірді.

HACCP жүйесіне сәйкес Китарова Зайния физикалық, биологиялық және химиялық факторларға негізделген қауіптердің талдауын ұсынды, аллергендерге ерекше назар аударылды, ол үшін қолданыстағы нормативтік құжаттарға салыстырмалы талдау жүргізілді: 021/2011 «Азық-түлік өнімдері туралы» Техникалық регламент Қауіпсіздік» және Еуропалық Одақтың 1169/2011 ережесі.      

1 (1).JPG

Қауіпті талдау тағам қауіпсіздігіне елеулі әсер ететін қауіптерді анықтауға, бағалауға және басқаруға негізделген. Ол өз презентациясында ХАССП жүйесін пайдалана отырып, тәуекелдерді талдаудың жүйелі тәсілі өндірістік циклдің әрбір кезеңінде – шикізатты жеткізуден бастап тұтыну нарығына дайын өнімді алуға дейін маңызды қауіпсіздік критерийлерін толық қамтуға мүмкіндік беретінін атап өтті. .  

Дұрыс орнатылған сыни бақылау нүктелері азық-түлік қауіпсіздігіне қауіп-қатерді болдырмау немесе жою немесе оны қолайлы деңгейге дейін төмендету үшін қажетті бақылаулар қолданылатын HACCP жүйесіндегі маңызды қадам болып табылады. Ольга Синкевич қоғамдық тамақтандыру нысандарындағы сыни бақылау нүктелерін қалай анықтау керектігін айтты.

Сондай-ақ, өндірістегі тәуекелдерді қалай бақылауға, бақылауға және басқаруға болатынын нақты дәлелдейтін әрбір КҚП бойынша ықтимал түзету шараларының жоспары ұсынылды.

Бас директордың кеңесшісі

«Ұлттық сараптама орталығы» ПВХ РМК 

ҚКҚБТУ Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігі Шарипова С.

Ф.